duminică, 22 decembrie 2013

Adevarata sustinere pentru antrenorul lui Cardiff City din partea suporterilor

Fotbalul nostru mioritic este prea des martorul inlocuirilor pe banda rulanta a antrenorilor echipelor romanesti de fotbal, orice rezultat negativ fiind rost de discutii si samanta de scandal. Pe de o parte patronii de cluburi, nerabdatori sa aiba rezultate, de multe ori din piatra seaca ori din investitii mult prea proaspete ca sa produca atat de repede; pe de alta parte suporterii la fel de nemultumiti de orice rezultat negativ al echipelor lor favorite, gata sa sara in sus la fiecare gura mai sparta care se apuca sa strige "Demisia" la adresa antrenorului. In fotbalul nostru mioritic.

Iata in contrast un exemplu de civilizatie, respect si mai ales incredere la adresa antrenorului: este vorba de Malky Mackay, antrenor principal al echipei galeze de fotbal Cardiff City, echipa care in ciuda originii sale evolueaza in Premier League, prima liga engleza de fotbal. Si asta nu de mult timp ci din 2013, acesta fiind anul promovarii sale istorice in aceasta liga de top.

Malky Mackay a ajuns la Cardiff City la 17 iunie 2011, gasind o echipa de liga a doua in a carei componenta se mai aflau doar 12 jucatori aflati sub contract cu gruparea galeza, restul jucatorilor intorcandu-se la echipele de la care fusesera imprumutati in cursul sezonului 2010-2011 sau carora li se incheiasera contractele cu echipa din Cardiff. Mackay a fost nevoit sa incropeasca o echipa cu care sa lupte in Championship tot din jucatori imprumutati de la alte grupari, obiectivul sau fiind promovarea in Premier League in ciuda lipsei acute a resurselor umane, adica a jucatorilor, si implicit a lipsei de omogenitate a echipei. Nu a reusit sa atinga obiectivul in primul sau sezon la carma lui Cardiff City, echipa clasandu-se pe locul al 6-lea la finalul competitiei, loc ce le-a dat dreptul sa participe la un play-off pentru promovare dar pe care l-au pierdut, fiind invinsi de catre West Ham United in meciul de baraj. Mackay a reusit insa in acel sezon sa-si conduca echipa catre o finala istorica de Cupa Ligii, prima in istoria clubului, finala in care au infruntat mult mai valoroasa echipa Liverpool. Pe care au condus-o cu 1-0 timp de o ora de joc, cele 90 de minute regulamentare terminandu-se la egalitate, 1-1. Au urmat prelungirile in care fiecare echipa a mai inscris cate un gol, apoi loviturile de departajare pentru desemnarea castigatoarei, disputa de la 11 metri pierduta de Cardiff City cu 2-3.

Al doilea sezon (2012-2013) al lui Mackay la Cardiff a fost unul de vis, echipa castigand Championship-ul si asigurandu-si promovarea mult dorita in Premier League, gratie geniului antrenorului dar si investitiilor consistente din partea noilor proprietari malaezieni ai clubului. Din nou o premiera istorica, fiind prima data cand clubul galez ajungea sa evolueze in Premier League alaturi de echipele de top ale fotbalului britanic.

Cardiff CityDebutul lui Cardiff City in Premier League s-a produs in 18 august 2013 in deplasarea de la West Ham United, pierduta cu 2-0, prima prezenta in fata propriilor suporteri in prima liga producandu-se o saptamana mai tarziu in fata echipei Manchester City pe care au si invins-o cu 3-2. Daca inceputul sezonului a fost unul promitator, echipa a inceput sa-si arate limitele pe masura ce timpul s-a scurt, infrangerile devenind mai multe decat victoriile. Dupa 17 etape Cardiff City a ajuns sa numere patru victorii, cinci meciuri egale (dintre care un 2-2 cu Manchester United) si opt infrangeri, echivalente unei clasari pe locul al 15-lea din 20 in clasamentul Premier League. Pretentiile patronului malaezian Vincent Tan au inceput sa fie resimtite prin presiuni asupra antrenorului, acestuia cerandu-i-se sa isi dea demisia sau urmand sa fie demis.

Meciul din 21 decembrie 2013 al lui Cardiff City in deplasarea de la Liverpool, meci pierdut cu 1-3, a insemnat si o imensa dovada de incredere si de sustinere din partea suporterilor fata de antrenorul care le-a dus echipa intr-o finala de Cupa Ligii precum si in prima liga engleza de fotbal in doar doi ani de zile, cei circa 3.000 de fani ai lui Cardiff City ramanand in tribunele stadionului lui Liverpool pentru inca aproape o jumatate de ora dupa terminarea meciului, cantand pentru sustinerea antrenorului in fata pretentiilor considerate absurde ale patronului, atragand si atentia suporterilor lui Liverpool care plecau acasa si care s-au oprit sa ii aplaude pentru atitudine. Iata o inregistrare a sustinerii suporterilor fata de antrenorul echipei:


Iata si ce au cantat fanii echipei timp de mai bine de 20 de minute:

Don’t sack Mackay, Malky Mackay
I just don’t think you understand
Because if you sack Mackay, Malky Mackay
You’re gonna have a riot on your hands.


Traducerea fiind urmatoarea:

Nu-l demite pe Mackay, Malky Mackay
Pentru ca eu cred ca pur si simplu nu intelegi
Daca il dai afara pe Mackay, Malky Mackay
Iti vei pata mainile cu o revolta ce va urma.


Urmarea a acestei dovezi de sustinere, antrenorul Malky Mackay s-a declarat hotarat sa nu demisioneze de la carma echipei, el fiind de altfel desemnat revelatia campionatului in ceea ce ii priveste pe antrenorii din Premier League datorita rezultatelor surprinzatoare obtinute in ciuda lipsei de incredere din partea patronului.